MERCAT DE LES FLORS D’AALSMEER

[su_youtube url=”https://youtu.be/slIjWMuKwa0″ autoplay=”yes”]

Holanda se l’anomena com a “la floristeria més gran del món”, i no hi ha per menys: la ciutadania holandesa, es pren el tema de les seves flors molt seriosament. I no només les tulipes; hi ha mercat de flors a totes les grans ciutats i els seus voltants. Les flors són la principal indústria a Holanda i tot i que les tulipes continuen essent el pes més important del sector, altres flors com els jacints.
Aalsmeer, és la capital mundial de les flors i la seva fama en el conreu li ve ja des del 1880. En aquesta ciutat, a 21 Km. D’Amsterdam, hi ha el Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer (Subhastes Unides de Flores d’Aalsmeer), el mercat de flors de subhasta més gran del món, l edifici comercial més gran del món, amb gairebé un milió de metres quadrats. I per tant la subhasta de flors de la ciutat dAalsmeer, és la més important pels majoristes del món sencer;
La subhasta pot ser visitada des de les 7 del matí fins a les 11 des d’una passarel·la muntada al sostre, per on desfilen cada any unes 200.000 persones: turistes, visitants, curiosos, estudiants … Les fotos estan permeses i si ho fas des de la passarel·la, tindràs un punt de vista envejable.

[su_slider source=”media: 1521,1520,1516,1515,1514,1513,1512,1511,1509,1507,1506″ link=”attachment” width=”660″ height=”480″]

La història de la tradició de les flors a Aalsmeer és fruit de les circumstàncies: era un port de mar des dels principis en què s’establí un poblament, al segle XII. Però, per la necessitat de guanyar terres al mar, la d’allunyar els perills del front marítim de la costa, la “d’allunyar” l’agitat Mar del Nord, en unes terres baixes i inundables, va fer que l’any 1852, es portessin terres per construir un pòlder. I així fou com, sense adonar-se’n, Aalsmeer va perdre el mar de vista.

Llavors, els pescadors es convertiren en camperols de maduixes, però fins que el preu de les flors els va convèncer que el futur es trobava en les varietats florals que podien florir en les seves terres tot just guanyades al mar. El 1880, va començar el conreu de les flors a Aalsmeer. Quines foren les primeres? Roses d’hivernacle.

En un primer moment, les vendes es feien als cafès locals d Aalsmeer. Amb el temps, l’any 1912, el volum del negoci va esdevenir tan elevat, que el sistema de venda als cafès ja no donava més de si. Així doncs, es va passar a la gestió de les vendes en espais condicionats i de la mà de deus empreses que varen centralitzar tot el comerç de les flors del territori, que, amb el temps, van arribar a desbancar a Amsterdam, la capital.

A diferència del que potser has vist en altres subhastes, a la del Mercat de les Flors d’Aalsmeer, les puges són a la inversa. Es fixa un preu de sortida i els que pugen pels lots de flors van reduint el preu fins a tancar-se al final. Es tracta d’aconseguir les flors segons les seves qualitats, al preu més baix possible.

Hi ha un rellotge a la sala de puges que dóna una idea de la marxa de cadascuna. Primer apareix el preu de sortida i després la maneta es mou sobre els que es van produint segons les puges. Tot resulta una mica estrany, però és més simple del que sembla. Es negocia una gran quantitat de flors. Si només hem de referir-nos a les varietats, hi ha unes 13.000. Pel que fa a flors, numèricament, en surten al mercat vint milions cada dia.

Des de la passarel·la i a través d’uns grans finestrals, podràs veure una sala de subhastes en la que els professionals de les flors, els productors i els intermediaris, negocien el preu de cada lot. Sembla un cinema, per la disposició dels seients.