MERCAT DE FORMATGES DE EDAM

En l’Edat Mitjana el mercat de formatges de Edam a Holanda era el centre neuràlgic de la ciutat, on els grangers portaven els seus formatges pel seu pesaje, venda i exportació a tothom.

Edam va obtenir el dret a aquest mercat en 1520 i cinquanta anys més tard se li va concedir també el dret a perpetuïtat a tenir la seva pròpia casa de pesaje de formatges. Però el mercat es va tancar en 1922 quan el formatge va començar a produir-se en fàbriques.
Des de 1989, el mercat de formatge ha reviscut com una posada en escena per als turistes. Se celebra durant els mesos de juliol i agost, els dimecres des de dos quarts d’onze fins a dos quarts d’una. Els mercats porten els formatges en carros de cavalls o amb vaixell, com es feia en el Renaixement. Quan arriben són descarregats per portadores especialitzats, els comerciants comproven la qualitat del lot extraient una mostra cilíndrica amb una broca i determinen el preu sobre la base d’ella. Són els ‘experts formatgers’. Si s’accepta, els portadores porten el lot en carretons fins a les bàscules de la casa de pesaje. Tots els anys hi ha vuit mercats matinals (al juliol i agost), i un els dissabtes a la tarda des de les 8:30 de la tarda fins a les 10:30 de la nit, combinat amb un gran mercat ambulant a l’aire lliure.

El nom de Edam procedeix d’una presa feta per creuar pel Zuiderzee que ara es coneix com IJsselmeeren on es va establir el primer assentament i per això es diu IJedam. Edam és una ciutat famosa per ser on es va començar a produir el formatge amb el mateix nom.

Durant el segle XVI, el mercat del formatge va ser el principal impuls de l’economia de la ciutat. El 16 d’abril en 1526 l’emperador Carlos V va atorgar a Edam el dret a tenir un mercat cada setmana, la qual cosa va permetre augmentar la seva activitat comercial que es va estendre de manera indefinida en 1574 per una concessió del príncep Guillermo d’Orange com a agraïment per la bona col·laboració de la ciutat durant el setge d’Alkmaar.

Després d’obtenir el dret a celebrar un mercat de formatge Edam es van estar realitzant mercats comercials fins a 1922. Al mercat el formatge es mostrava als comerciants i després de ser provat s’acordava el preu segons la seva qualitat o no es produïa la venda després d’un desacord en el mateix. Finalment el formatge s’emmagatzemava per a la seva conservació fins que la qualitat aconseguís el seu millor moment.

passejada en carro
passejada en carro
Molins a Edam-Voleidam
Molins a Edam-Voleidam

 

[su_gmap address=”Edam, Holanda”]