FESTA DE LA SEGA DE L’ARRÒS A DELTEBRE

El dia va ser esplandit, cap a la sega de l’arròs a Deltebre.  El viatge amb autocar placi perquè tot era autopista. Es va parar a esmorcar a un àrea abans d’arribar a Tarragona, per continuar fins a Deltebre on es va deixar.

[su_youtube url=” https://youtu.be/YkVFKxj9Jls ” autoplay=”yes”]

El lloc es molt maco, al mig del Delta ,ple d’arrossars ,ocells i sobretot molts canals, eina principal per tenir un bon arròs.

En plena feina
En plena feina

Hi havia molta gent ,i desprès de concretar la nostre taula per dinar, varem anar a veure el mercadet de productes del Delta.

Mercat de productes del Delta
Mercat de productes del Delta

Tot seguit van arribar els pagesos per iniciar la collita o sega i mes tard invitaren a tothom a entrar dins l aigua a provar de segar.

Tot una experiència que mai havia vist.

Desprès d’un bon dinar, el grup de el Quico, el Celio, el Noi i el Mut de Ferreries, van estar tocant jotes i balls propis de la zona.

Mes tard, van invitar a tothom a ballar, al costat de les colles joteres. Tot un èxit de gent.

EL DINAR I EL BALL EL DIA DE LA SEGA DE L’ARRÒS A DELTEBRE

El dia va acabar amb molt bon record.

Amb aquesta festa, es reviu la tasca del segar l’arròs a mans i amb els estris i mètodes que empraven els pagesos antigament. La sega es clourà amb actuacions en directe de folklore típic de les Terres de l’Ebre, amb re presentacions teatrals, i un dinar popular a base de degustacions de productes típics.

La festa de la sega és la segona de les dues celebracions de les Festes Tradicionals de l’Arròs que s’organitzen a Deltebre, duta a terme la segona setmana del mes de Setembre.

En aquesta festa es reviu la labor de segar l’arròs a mans amb els estris i característiques que empraven els pagesos antigament.
El segar era l’activitat més laboriosa de quantes es realitzaven als arrossars. Començava a l’agost amb els arrossos més primerencs i s’acabava quan es podia. Depenia dels temporals, de les dificultats i de la quantitat de gent disponible.
En el moment de segar es desplaçava al Delta gent de tota la Mediterrània. Colles i colles de segadors que arribaven amb el Carrilet, amb les bicicletes enganxades als suports que portaven els vagons fora; de vegades les bicicletes no cabien i les portaven en vagons de càrrega: era tot un espectacle. Masos, masets, casetes, barraques i, fins i tot, els pallers, s’omplien d’homes que venien a segar. El Delta es convertia en un formiguer de persones.
En la tasca de segar, cal nomenar la figura de l’aiguader que era el que portava l’aigua als segadors, ja que era una tasca dura i provocava molta des hidratació. Preferentment eren nens, dones o algun home gran.

Al segar, per evitar que l’aigua toqués les espigues, es deixaven els arrossars amb molt poca aigua i era possible, amb una mica d’habilitat, agafar tenques amb les mans, feina a la que es dedicaven amb molta cura, quasi bé tots els nens del poble.
El punt de sortida en direcció es a les Barraques d’en Salvadó, lloc on es du a terme la festa.