Jorditour natura i cultura
Carregant Esdeveniments

« All Esdeveniments

14-15 juliol La Cerdanya Catalana – Francesa

juliol 14 - juliol 15

120€
Claustre

14-15 juliol La Cerdanya Catalana – Francesa

 

 

Farem un cap de setmana en ambient de  Creuer, per La Molina

DISSABTE Sortirem de Barcelona / Cervelló. Per arribar al Port de La Molina Hotel Solineu

Un cop arribarem tindrem, LA BENVINGUDA DE LA TRIPULACIO

Abans de dinar , qui volgui pujarem amb telecabina, dalt de la Tossa d’Alp, el punt mes alt de La Molina de 2.500 m Es el limit entre les comarques de La cerdanya i El Ripolles. Veurem tota una vista espectacular

Dinarem al menjador principal. Per la tarda anirem a Prullans a veure la formatgeria Ermengol a fer una visita 

Per la nit, farem un sopar especial típic català Espectable i ball

NIT DE NAVEGACIO

DIUMENGE Després d’ esmorzar anirem a la Cerdanya Francesa . Visitarem l’Abadia de  Sant Miquel de Cuixa, amb  guia Monestir

Arribarem al Hotel Aperitiu i Dinar amb buffet lliure Després de descansar una mica farem la tornada a Bcn/Cervello

SANT MIQUEL DE CUIXA

L’Abadia de  Sant Miquel de Cuixa té el seu origen en un altre establiment proper conegut com Sant Andreu d’Eixalada, fundat el 840 i avui desaparegut. Prop d’aquell centre monàstic s’aplegaren a Cuixa un grup de religiosos al voltant d’un tal Protasi (843) utilitzant una antiga església dedicada a sant Germà d’Auxerre. Les dues comunitats estaven relacionades des de l’any 864 i figuren esmentades alhora en els documents. El 878, Eixalada va patir el efectes d’un aiguat i una riuada del Tet que es va emportar el monestir i alguns dels seus monjos aigua avall.

Aquesta desgràcia va fer que es prengués la decisió de no reconstruir el monestir i traslladar-se a Cuixa. El juny del 879 es funda el monestir de Sant Germà de Cuixa, amb el mateix Protasi al seu front. L’establiment fou posat sota la protecció del comte Miró I de Conflent.

Després d’una època sense notícies del cenobi, el 938 s’esmenta el lloc com Sant Miquel i Sant Germà de Cuixa. A l’època del comte Sunifred II de Cerdanya l’abadia va entrar en una època d’expansió; el mateix comte va obtenir del papa Agapit II (946-955) una confirmació de béns, a més del privilegi d’exempció, és a dir que no depenia de cap seu episcopal, cosa gens freqüent en aquella època. Alhora també va impulsar la construcció d’una nova església, consagrada el 953.

Immediatament es va procedir a la construcció d’una nova església (956-974), més gran que l’anterior. En aquella època el monestir era governat per l’abat Garí, personatge influent que va dirigir també les abadies de Sant Hilari de Carcassona, Santa Maria d’Alet i Sant Pere de Lesat. El duc venecià Pere Orseolo va refugiar-se a Cuixa ajudat per Garí, on va morir el 988, fou considerat sant i es conserva encara la seva tomba primitiva al claustre.

L’abat Oliba

En aquella època Cuixà era un monestir molt poderós i les seves possessions eren importants. Oliba, fill del comte Oliba Cabreta, va heretar els comtats de Berga i Ripoll, però el 1002 va ingressar com a monjo de Ripoll deixant els afers comtals als seus germans. En 1008 fou elegit abat de Ripoll i Cuixà, més endavant va esdevenir bisbe de Vic. Oliba va impulsar més obres de construcció a Cuixà, a més d’intervenir en molts altres afers de la mateixa comunitat i dels molts altres espais on va influir. Va morir a Cuixà el 1046. Aquesta època de puixança va tenir continuïtat fins a finals del segle XII.

A finals del segle XII la mala administració de l’Abadia van portar-lo a la seva decadència, fou dirigit per abats d’altres abadies i en els segles XIV i XV comencen a trobar-se abats comendataris. L’església va patir reformes estructurals d’importància. El darrer monjo fou expulsat el 1793.

La vida monàstica es va recuperar el 1919, amb l’arribada d’una comunitat cistercenca. Després va venir l’època de l’estudi i recuperació arquitectònics, en bona part gràcies a la intervenció de Puig i Cadafalch. A partir de 1965 s’hi va establir una nova comunitat benedictina depenent de Montserrat.

En època de l’abat Oliba es van fer importants reformes a l’església. Es van edificar uns estrets passadissos als costats del presbiteri, aprofitant les obertures a l’exterior, que es van rematar amb uns absis. Més endavant es van unir amb un pas transversal que ocupava l’espai d’una construcció anterior i a la que també s’hi va afegir un absis, de manera que aquesta església va passar a tenir-ne un total de set.

Al segle XI es van aixecar els campanars, uns dels més antics d’aquesta mena i que més endavant serviren de model per d’altres. Ocuparen els extrems del transsepte, tancant les absidioles exteriors. En època barroca es va afegir una capella a l’extrem oriental de l’edifici que va fer desaparèixer l’absidiola central.

L’església

L’església de Cuixà es la que es va aixecar entre els anys 956 i 974, amb modificacions posteriors. És de grans dimensions, de tres naus separades per murs gruixuts amb obertures amb arcs ultrapassats. Les naus laterals són més curtes. Aquest conjunt és rematat per un creuer. Als costats del presbiteri (de planta quadrada) hi havien unes obertures que portaven a l’exterior, seguides per dues parelles d’absidioles, una de les quals s’ha perdut. El presbiteri fou modificat en època gòtica.

Criptes

Entre el 1030 i 1035 es van construir diversos cossos a ponent de l’església. Per una banda la capella del Pessebre, de planta circular, amb un absis i un gran pilar rodó al mig. Aquesta capella té unes altres als costats, dedicades als arcàngels Rafael i Gabriel. A llevant, i encara al subsòl, es troba una construcció transversal, de tres naus des d’on es pot accedir al claustre. Sobre la capella del Pessebre i separada de l’església per un atri es trobava la capella de la Trinitat, de la que només es conserva la seva base.

El claustre

El claustre de Cuixà es va refer amb elements diversos recuperats després de la dispersió soferta. La seva disposició no és la original i més encara: alguns dels capitells no procedeixen del mateix claustre; són de la tribuna de l’interior de l’església (desmuntada al segle XVI) i de la que es conserven altres elements disposats al portal que comunica el claustre amb l’església

PREU PER PERSONA EN HABITACION DOBLE :     120 euros

SUPLEMENT INDIVIDUAL                                 :       25 euros

El preu inclou  :    

Viatge amb autocar

PC +1 dinar extra ( inclou beguda )

Sopar especial tipic catala i ball

Buffet lliure en el dinar de diumenge

Entrada al monestir 

Guia acompanyant

Assegurança de viatge

Taxa Turistica

SORTIDA DE BARCELONA : Plaça Sants Davant Hotel Torre Catalunya   7.30 h

SORTIDA DE CERVELLO Davant banc de Sabadell                                   8.00 h

 

 

 

Hotel Solineu
Hotel Solineu
Formatgeria Ermengol
Formatgeria Ermengol

Detalls

Inici:
juliol 14
Finalització:
juliol 15
Cost:
120€
Esdeveniment Categories:
,
Etiquetes de l'Esdeveniment:
, , , , , , ,

Organitzador

jordi tour
Telèfon:
656811357
Correu electrònic:
info@jorditournaturaicultura.cat
Web:
jorditournaturaicultura.cat

Recinte

La Molina
La Molina + Mapa de Google

No Comments Yet

Deixa un comentari

SI VOLS APUNTAR-TE A AQUEST ESDEVENIMENT FES-HO A TRAVÉS D’AQUEST FORMULARI.

ACORDA’T D’ANOTAR L’ESDEVENIMENT QUE VOLS FER.

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

Telèfon

On vols anar?: (obligatori)

El teu missatge