EL PLA DELTA DELS PAÏSOS BAIXOS

Les obres del pla Delta són les millors barreres contra tempestes del món, i també les més grans. Aquest és el motiu pel qual les preses reben el nom popular de «la vuitena meravella del món». Van ser dissenyades després de les inundacions de 1953 i ofereixen protecció a les terres dels voltants del delta format pels rius Rin, Mosa i Escalda. Amb les obres del pla Delta, les probabilitats que es produeixi una altra inundació com aquella s’han reduït a una vegada cada 4.000 anys.

  Les inundacions de 1953

Les obres del pla Delta van ser concebudes després de les inundacions registrades en 1953. 20 hores de tempestes procedents del nord-oest van fer augmentar el nivell del mar del Nord fins que aquest va aconseguir una altura de 4,20 metres per sobre del nivell normal del mar, també anomenat Amsterdam  Ordnance  Datum. Els dics de Zelanda no van aconseguir resistir. Van morir gairebé 2.000 persones i més de 150.000 hectàrees de terrenys van quedar anegadas.

        Visita les obres del pla Delta


Pots recórrer les obres del pla Delta amb cotxe, però també pots visitar les preses des de l’interior. Les exposicions de Haringvliet Expo i Deltapark Neeltje Jans poden explicar-te amb major detalli la construcció d’aquesta increïble barrera contra les tempestes, així com el seu passat i el seu futur.

Països Baixos rep el seu nom a causa que aproximadament el 25% del seu territori es troba per sota del nivell del mar. La ciutat de Nieuwerker aan donin IJssel és el punt més baix d’Holanda, amb 6,74 metres sota el nivell del mar. Com és que no s’inunda? Entre altres coses, gràcies al Pla Delta.
En Nederland, terres (land) baixes (neder), porten segles lluitant contra el mar. Una lluita contra la naturalesa d’aquest calibre requereix del desenvolupament de tècniques i construccions d’allò més enginyoses. Al principi, eren els propis camperols els que es protegien del mar amb molins o dics. Semblava que l’enginy dels neerlandesos seria suficient per contrarestar la depressió, però no va anar així. L’1 de febrer de 1953, un gran tempesta de 20 hores va destrossar centenars de dics, i el mar del nord, que va aconseguir 4.20 metres per sobre del seu nivell normal, va devastar gran quantitat de pobles costaners. Es va inundar un 8% del país, i van morir 1.838 persones.
Est va ser el motiu pel qual es va crear el Pla Delta, que s’encarregaria d’assegurar una correcta protecció enfront del mar. Va ser creat 20 dies després de la gran inundació, i és un dels projectes de gestió d’aigua més gran del món (va costar 5.000 milions d’euros). La protecció s’havia de dur a terme sense tancar les vies marítimes de major importància econòmica en els ports de Rotterdam i Anvers.

Aquest projecte es va encarregar de la construcció de noves preses i barreres, i de l’elevació i reforç d’algunes ja existents. El seu desenvolupament va durar 30 anys, des que es va començar amb la primera barrera, en 1958 (Stormvloedkering Hollandse IJssel) fins a l’última, en 1997 (Maeslantkering), formant un total de 14 barreres, representades en vermell a la foto anterior.

El Pla Delta, va reduir l’extensió total de dics per 700 quilòmetres, i a més, va introduir millores en el proveïment d’aigua dolça per a l’agricultura, la mobilitat i la comunicació entre les regions holandeses, i va ser positiu per al transport marítim nacional. Entre aquestes construccions, destaquen Oosterscheldekeringdam i Maeslantkering.

Oosterscheldekeringdam va ser construïda en 1986. A l’inici s’havia planejat tancar-la completament al mar, però això destruiria gran part del medi ambient d’aigua salada únic d’aquesta zona, afectant a la població piscícola, per tant, van decidir recórrer a una idea alternativa: Es col·locarien rescloses que solament tancarien el pas del mar en condicions extremes. Es van col·locar 62 obertures de 40 metres d’amplària cadascuna, per permetre el pas de la major quantitat d’aigua salada possible.

Maeslantkering, del que s’aprofundirà en un futur article, va ser l’última construcció del Pla Delta, en 1997, situada en el port de Rotterdam. En aquest cas, havia d’assegurar la protecció sense tallar el tràfic marítim del port de la ciutat. El seu planejament va durar 4 anys, donant lloc al primer dic mòbil del món.
La lluita dels Països baixos amb el mar es fa cada dia més intensa: a l’últim segle el nivell del mar en aquesta zona va augmentar 17 centímetres, i es preveu que aquest segle ho faci 59 cm més.

Links:

http://www.holland.com/es/turista/article/plan-delta.htm