EL NIU DE L’ÀGUILA

 El niu de l'àguila

És una extensió del que hauria d’haver estat el complex Obersalzberg projectat pels nazis en els Alps Bavaresos prop de Berchtesgaden. Va ser un regal oficial del partit nazi per a Adolf Hitler pel seu 50è aniversari. Sobrenomenat el niu de l’àguila per un diplomàtic francès, havia de ser una casa de retir per a Hitler i un palauet per rebre als dignataris i diplomàtics estrangers.

[su_youtube url=”https://youtu.be/8oWoXDudBKw” autoplay=”yes”]

Va ser encarregat per Martin Bormann, i després d’un període de construcció de més de 13 mesos va ser presentat formalment a Hitler en 1939. Està situat en una lloma en el cim de la muntanya Kehlstein (1.834 m) i s’arriba a ell per un camí espectacular de 6,5 km, que va costar 30 milions de marcs (uns 150 milions d’euros de 2007). Per als últims 124 m fins al Kehlsteinhaus s’usa un ascensor situat en un túnel excavat directament cap avall a la muntanya i connectat a un altre túnel sota el granit del terreny. L’interior de l’ascensor està recobert amb bronze polit, miralls venecians i cuir en tons verds. La construcció del sistema d’elevador a la muntanya va costar la vida de 12 treballadors. És l’original de l’època.

La sala principal està dominada per una xemeneia de marbre italià vermell, regal de Mussolini. Gran part del mobiliari va ser dissenyat per Paul Lazlo. Encara que el lloc està a la mateixa muntanya que Berghof —la seva casa en Obersalzberg—, Hitler rares vegades visitava el lloc. Tal vegada a causa de l’escassa associació de l’edifici amb la persona de Hitler, el Kehlsteinhaus es va salvar de ser demolit per fi de la Segona Guerra Mundial.

Existeix bastant discrepància sobre qui van ser els primers a arribar al lloc; Dwight D. Eisenhower va escriure que la 3a Divisió d’Infanteria va ser la primera a prendre el Niu de l’Àguila. No obstant això el museu de Kehlsteinhaus estableix que va ser ocupada per una unitat de la 101a Divisió Aerotransportada i mostra una fotografia de la insígnia d’aquesta unitat.

També la Companyia Easy del segon Batalló del 506 Regiment i la 9a companyia de la 2a Divisió Blindada francesa clamen haver estat els primers. Així com el general francès Georges Buis va afirmar que dos oficials de la 2a Divisió Blindada, ell mateix i Paul RepitonPreneuf, van anar els primers aliats a arribar a Kehlsteinhaus. Va declarar que van arribar d’hora al matí i és escabulleron poc després quan van veure que arribaven tant les tropes franceses com a nord-americanes. D’acord al guia local, Kehlsteinhaus seria un dels objectius de bombardeig de la Royal Air Force pel 25 d’abril de 1945, però la petita casa va resultar ser un blanc difícil d’aconseguir i van preferir atacar l’àrea de Berghof, que va resultar seriosament danyada. Algunes posicions d’artilleria antiaèria, la base d’una de les quals es pot apreciar encara, estaven establertes uns 100 m més enllà del cim on està Kehlsteinhaus. El Kehlsteinhaus va ser utilitzat pels Aliats com un lloc de comandament fins a 1960, quan va ser retornat a l’Estat de Baviera.

Curiositats i consells de la visita al niu de l’àguila

L’edifici és avui propietat d’un fons de caritat i serveix com a restaurant. És una atracció turística popular, particularment per a anglesos i nord-americans atrets pel significat històric del Niu de l’Àguila. El lloc és accessible a peu —dues hores de camí des del poble— o per autobús. El Kehlsteinhaus en si mateix no esmenta molt sobre el seu passat.

Guies locals ofereixen recorreguts turístics informals als estrangers que arriben al lloc. Les habitacions inferiors del complex, amb vista espectaculars a través dels seus finestrals, no són part del restaurant, però poden ser visitades amb un guia. El petit estudi de Hitler és ara un celler per a la cafeteria.
Els autobusos porten diversos tipus de frens. La pujada és molt considerable i un sol sentit. Van tots numerats, és a dir, t’assignen un número per pujar i un altre a la volta, segons les teves peticions. Tots els passatgers van asseguts.

En cas de tempesta elèctrica, hi ha un avís que tothom deu entrar a l’edifici i baixar amb certa urgència cap al poble amb els autobusos.