EL GRAN DIC AFSLUITDIJK

 [su_youtube url=”https://youtu.be/18KIgoLEB10″ autoplay=”yes”]

És un dic de 32 quilòmetres de longitud i 77 anys d’història i una amplària de 90 metres que connecta la província d’Holanda del Nord amb la província de Frisia amb la resta del país i serveix per tancar el Ijsselmeer, el mar interior holandès Es va construir entre 1927 i 1933 com una part fonamental d’un pla més ambiciós cridat les Obres del mar del Sud. Amb la finalització del Afsluitdijk, el mar del Sud (Zuiderzee) es va convertir en un llac d’aigua dolça, l’IJssel.

Les Obres del mar del Sud constaven de dues etapes. La primera fase del projecte consistia a construir una presa en el mar del Sud per transformar-ho en el llac d’aigua dolça IJssel. L’objectiu de la segona fase era guanyar-li terres a l’aigua. En 1986 es van establir de forma oficial els pólder Noordoost i una província totalment nova, Flevolanda.

En l’actualitat, el Afsluitdijk és molt més que un simple dic que protegeix Holanda de les inundacions. També és una autopista de dos carrils en cada sentit i una via per a bicicletes, imprescindible als Països Baixos. Per la qual circulen milers de persones diàriament. Veu d’una riba del llac a l’altra amb cotxe, amb bicicleta o a peu i gaudeix de les magnífiques vistes.

Tothom sap que Holanda seria un país molt més petit de no ser pel seu impressionant sistema de dics gràcies al com mantenen a ratlla les marees del mar del Nord. A més, es pot transitar per ell. Una aventura que cap viatger s’hauria de perdre.

Com una espècie de gran serp marina que s’endinsa en el mar, el Afsluitdijk s’estén al llarg de 32 quilòmetres. En cadascun dels extrems hi ha dues rescloses (Donin Oever i Kornwerderzand), que permeten tant el pas de vaixells com l’evacuació de l’aigua que sobra.

Les obres d’aquesta colossal estructura es van iniciar l’any 1920 amb l’objectiu de posar fi d’una vegada per sempre a les desastroses inundacions que periòdicament arrasaven la regió. Es van trigar 13 anys a completar els treballs i el gran dic es va inaugurar per fi el 25 de setembre de 1933.

Cal destacar que es va aconseguir aquesta gesta en una època on els mitjans eren molt més limitats que en els nostres dies. Un monument en la part occidental, en Donin Oever, que honra la memòria dels milers d’holandesos que van treballar aquí. En el costat frisio no cal perdre’s elMuseo de les Casamatas, el sistema de búnkeres fortificats construïts sobre una illa per on passa el dic que va aconseguir detenir l’avanç dels nazis en 1940.

Mitjançant vaixells, s’extreien sediments del fons del Zuiderzee i es dipositaven en grans quantitats sobre el traçat definit per al dic, en dues línies paral·leles. Entre aquestes dues línies es dipositava sorra. Els fonaments es van posar utilitzant gegantescs blocs de pedra. Aquesta era la lluita. Una baralla de poder a poder amb el mar. Sense amb prou feines tecnologies en quines recolzar-se.
Inicialment, els plans per a la construcció d’un dic es van considerar com un somni irrealitzable, però entre gener i 1927, quan va iniciar la construcció, fins a la seva terminació al maig de 1932, es van moure 37 milions de metres cúbics de sorra i sediments, amb la participació d’uns 5.000 treballadors, artífexs d’aquest miracle.