QUÈ ÉS CHRISTIANIA?

Es la «comuna lliure» de Copenhaguen (a l’illa d’Amager, Dinamarca), autogestionària i fundada el setembre del 1971 als terrenys de la caserna de Bådmandsstræde per un grup de squatters, d’aturats i de hippies. És una de les poques experiències llibertàries encara actives al nord d’Europa.

poster christiania
poster christiania

COM VA NÈIXER CHRISTIANIA?

 

El grup fundador va implicar una cinquantena de persones. L’experiència es va fer cèlebre amb l’aparició d’un article redactat per Jacob Ludvigsen, i titulat «Emigreu amb el bus 8» a un diari underground anomenat Hovedbladet. Mentre hi havia una crisi aguda de l’habitatge a Copenhaguen, en alguns anys la població va superar diversos centenars de persones per estabilitzar-se al voltant del miler, a l’hivern. Al si de Copenhaguen, Christiania és una zona molt extensa i molt bonica, una mica com si a París els Invàlids haguessin estat ocupats; hi ha un llac i molts arbres. Col•lectius diversos hi desenvolupen activitats industrials, artesanals, comercials, culturals, sanitàries, teatrals, etc. Christiania posseeix el seu jardí d’infants, el seu forn, la seva sauna, la seva unitat d’escombriaires/recicladors, els seus buldòzers, la seva fàbrica de bicis, la seva impremta, la seva ràdio lliure, un taller de restauració d’estufes antigues, un altre de restauració de cotxes antics, el seu propi cinema («Byens Lys», Els Llums de la Ciutat») i una multitud de bars, restaurants i llocs d’espectacles. Les clavegueres de Cristiania han estat renovades i ampliades pels mateixos christianites.
Com es la vida dins de la comunitat

COM ES LA VIDA DINS DE LA COMUNITAT?

La contribució de Christiania a la vida cultural de Copenhaguen és fora de tota proporció amb el nombre dels Christianites; els danesos de més de 40 anys es recorden de l’exèrcit dels Pares Noël creat pel teatre de carrer «Solvognen» (Carretó del sol) que, el dia de Nadal del 1973, va envair el cèlebre «Magatzem del Nord» i es va posar a distribuir gratuïtament llibres als clients presents. Els cartells de Christiania, d’una gran bellesa, han estat preservats al llibre Plakater compilat per Fabbrikken, un dels col•lectius d’habitatge de
Almenys una cinquantena de nens han nascut a Christiania i hi han estat criats. Curiosament, almenys fins al 2006, la seva proporció era aproximadament d’un terç de dones per a dos terços d’homes i encara no ha canviat. La proporció d’estrangers més forta és composta d’escandinaus; cal anotar la presència d’algunes desenes d’inuits, explicable pel fet que Groenlàndia sigui un territori danès. Encara que la població hagi tingut un caràcter marcat d’inestabilitat, la mitjana d’edat ara és elevada.

Christiania, en gran part influenciada pel pensament anarquista -avui molt pocs dels seus habitants hi apel•len- ha aconseguit constantment no ser dirigida per caps, fins i tot, s’ha arribat de manera puntual que Christianites siguin escollits al consell municipal, i també al Parlament (una diputada christianita hi va donar el pit al seu nadó, creant un bonic escàndol). L’autoritat «suprema» és exercida pel «Fællesmøde» (assemblea general), tot i que cap assemblea general no ha reunit la totalitat dels Christianites. El poder real està exercit, no sense dificultat, per les assemblees de barri, els «Områdemøder», l’assemblea de les empreses (lucratives o no), «Virksomhedsmøde», i l’assemblea de les finances «Økonomimøde» que administra els recursos de Christiania -pagaments del municipi al títol de l’ajuda social, «lloguer de Christiania» abocada per una àmplia part dels habitants, contribucions voluntàries dels col•lectius amb objectiu lucratiu-. En aquestes assemblees, les decisions mai no són preses per vot, sinó quan sembla a cadascun que s’ha arribat a un consens. Els Christianites consideren per majoria que és Christianita qui dorm a Christiania, però aquest punt ha estat objecte de debats agitats. Han existit entre nou i deu barris a Christiania.