CHAMONIX I L’ AIGUILLE DU MIDI

Avui us parlaré del meu viatge per Chamonix i l’Aiguille du Midi.

Primer ens situarem una mica.

[su_gmap address=”Chamonix”]

Chamonix està a 1.035 m d’altitud, situat en la part occidental i septentrional dels Alps, a 15 km de Suïssa pel port de Montets i a 15 km d’Itàlia pel túnel del Mont Blanc. El punt en el qual s’uneixen les tres fronteres se situa en el cim del Mont Dolent (3820 m).
Desde Annecy, la carretera no para de pujar. L’autopista A-40 passa per espectaculars viaductes amb grans vistes fins a arribar a Chamonix. Poble ben cuidat, al ben mig de grans cims.

Aquesta vall, format per Servoz, Els Houches, Chamonix, Argentière i Vallorcine, té també el Mont Blanc, el pico més alt d’Europa Occidental, amb els seus 4.810,45 m. L’altitud de la vall de Chamonix-Mont-Blanc varia entre 758 i 4.810 metres.

D’origen glacial, la vall està dominada pel massís del Mont Blanc al sud i pel massís d’ Aiguilles Rouges al nord i s’estén al llarg de més de 17 km des del cim del Col donis Montets fins al torrent de Taconnaz, sobre una superfície de 24.546 hectàrees

El principal riu de l’Alta Savoia, el Arve, discorre al llarg de 107 km. Neix en el port de Balme, pansa per la vall de Chamonix (o l’alta vall del Arve) i s’uneix al Ródano cap a Ginebra.

Chamonix és una ciutat dins d’una comuna del mateix nom. El departament és la HauteSavoie, que té Annecy com la seva capital. La Regió és Rhone-Alps, amb el Lió com la seva capital.
Està situada en una vall, que té la sortida cap a Suiza.
Des del centre de Chamonix, el telefèric de l’Aiguille du Midi (traduït a l’espanyol com L’Agulla del Migdia) ens porta en 20 minuts a les portes de l’Alta Muntanya a 3.842 m.
Des de l’alt dels seus 3.777 m. i les seves terrasses, l’Aiguille du Midi ofereix una vista a 360° de tots els Alps francesos, suïssos i italians. Utilitzant l’ascensor, pot pujar a la terrassa del cim, a 3.842 m, per descobrir una vista inoblidable del Mont -Blanc.
El telefèric quant arriba a la muntanya, puja literalment en vertical, cosa que impressiona a molta gent.

Als afores de Chamonix es troba la base del telefèric de major ascensió del món. Construït en 1955, salva una altura de 2.807 metres en un recorregut que dura aproximadament vint minuts incloent el transbord.

La primera etapa et porta fins a la plataforma de Pla de l’aiguille a 2.317 metres d’altitud, on es pren una altre telecabina fins al cim de L’Aiguille du Midi a 3.482 metres d’altura amb una verticalitat que impressiona i no recomanable para a aquells que sofreixin vertigen.

Segons es va ascendint i si el temps no ho impedeix, es pot apreciar com et vas apropant als cims més alts d’Europa amb neus perpètues i petits glacials, amb alpinistes que van ascendint lentament per aquells vessants a força de cordes,grampons i piolets.

Però el realment sublim t’espera a dalt amb el Mont-Blanc a tir de pedra i alhora tan llunyà i el mal d’altura comença fer un petit efecte que si es pateix alguna petita lesió cardíaca no seria molt recomanable pujar fins aquí.

L’Aiguille du Midi , un dels punts de partida del Valle Blanco (Vallée Blanche), i del Telecabina Panoràmic del Mont Blanc, que travessa la Glacera du Géant fins a la Punta Helbronner. Aquesta es troba a la frontera amb Italia, té una altitud de 3.462 metres, i des d’ella es pot albirar el Vall d’Aosta i la regió italiana del Piamonte.

El 24 de Juny de 1.955 després de cinc anys de construcció i amb un cost de 500 mil-lions de Francs la primera secció del funicular més alt d’Europa efectua el seu viatge inaugural. La segona secció que ens porta a 3.842 metres d’altitud va ser oberta a l’agost d’aquest mateix any.

Just a l’any següent d’estar jo, és a dir en el 1991 l’Enginyer Denis Creissels va ser contractat per renovar el funicular, la velocitat de la segona secció va ascendir a 12.5 m/s i la capacitat de les cabines s’incrementa de 65 a 75 persones.

[su_youtube url=”https://youtu.be/V-89jTsxCzU” autoplay=”yes”]

En l’estació de Chamonix, existeix una pantalla, amb dades meteorològics de la part superior per informació de les persones abans de pujar (pressió atmosfèrica, temperatura,etc.)
L estació del telefèric, està just a l’entrada de Chamonix, a banda esquerra.

Si mires cap dalt el Mont Blanc i veus el recorregut de la cabina, és per pensar-lo dues vegades
Però un cop dalt, malgrat el sacrifici de la pujada, l’espectacle és meravellós
Com a experiència, d’haver estat un parell de vegades, recomano una visita.

 

http://www.aiguilledumidi.net/

http://www.chamonix.com/webcam-chamonix-mont-blanc-aiguilhttp://www.chamonix.com/aiguille-du-midi-el-paso-al-vacio,80,es.htmlle-du-midi,133,fr.html

Ciutats Bessones

Courmayeur, Itàlia (germanat en 1966).
GarmischPartenkirchen, Alemanya (germanat en 1973).
Fujiyoshida, Japó (germanat en 1978)
Aspen, Estats Units (germanades en 1987).
Cilaos, Reunió (germanat en 1988).
Davos, Suïssa