CASTELL DE NEUSCHWANSTEIN a Fussen

El castell del Rei Lluis II de Baviera, la seva historia 

Tinc la intenció de fer reconstruir la vella ruïna del castell de Hohenschwangau en el congost del Pöllat a l’estil autèntic dels antics castells alemanys, i haig de confessar-li que m’alegra molt poder arribar a habitar allí algun dia (en tres anys); diverses habitacions de convidats, des de les quals es gaudeix d’una panoràmica magnífica, amb el majestuós Säuling, la serralada del Tirol i més enllà la plana, seran condicionades confortablement i amb caràcter acollidor; Vè. li coneix, a aquest el meu admirat hoste que volgués allotjar allí; el lloc és un dels més bells que es puguin trobar, inaccessible i sagrat, un temple digne per al diví amic, pel qual floreix l’única glòria i la veritable benedicció del món. També trobarà reminiscències de “Tannhäuser” (Sala dels Cantores amb vista al castell de fons), de “Lohengrin” (pati del castell, corredor obert, camí a la Capella); en cada detall serà aquest castell més bell i acollidor que el castell d’a baix, el de Hohenschwangau, que cada any es profana amb la prosa de la meva mare; es venjaran els profanats déus i a dalt estaran amb nosaltres en altures escarpadas

Gairebé tots els aspectes de “el seu” Neuschwanstein estan aquí plasmats. No obstant això queden sense esmentar els desencadenants polítics: en 1866, Baviera, en aliança amb Àustria, havia perdut una guerra contra l’expansionista Prússia. Baviera llavors es va veure forçada a una “aliança de protecció i defensa”, que en cas de guerra privava al rei de la potestat sobre el seu exèrcit. Amb això, Luis II va deixar de ser sobirà des de 1866. Aquesta limitació va ser la major desgràcia de la seva vida. En 1867 va iniciar els plans per crear el seu propi imperi, on poder moure’s i sentir-se com un veritable monarca: els seus castells.

El príncep hereu Maximilian II de Baviera, pare de Luis, havia manat rehabilitar en 1832 el ruïnós castell de Hohenschwangau en “estil gòtic”. El romàntic paisatge muntanyenc va marcar al jove Luis, que va triar el castell d’estiu com el seu lloc d’estada preferit.

Hohenschwangau estava decorat amb escenes de llegendes i poemes medievals, entre ells de Lohengrin, el cavaller del cigne. Luis es va identificar ja en la seva joventut amb aquell Lohengrin, al com Richard Wagner dedicaria en 1850 una òpera romàntica. El cigne era al seu torn l’animal heràldic dels comtes de Schwangau, dels quals el rei se sentia successor. Ja Maximiliano II havia elevat el cigne a motiu principal de Hohenschwangau. D’aquesta forma s’unien aquí la idealitzada exaltació medieval amb la tradició concreta del lloc.

“El lloc és un dels més bells que es puguin trobar”

Maximiliano II ja havia manat traçar als voltants de Hohenschwangau camins i miradors per poder gaudir de la naturalesa; i, com a regal d’aniversari per a la seva esposa María, gran aficionada a l’escalada, va fer construir en la dècada dels 1850 el pont de ferro “Marienbrücke”, molt alt sobre el congost del Pöllat.

Des de l’estreta cresta de la muntanya, a l’esquerra del Pöllat, la trucada “Jugend” (joventut), s’oferia una vista única de les muntanyes i els llacs. Maximiliano II estimava aquest lloc i va planejar allí, en 1855, un pavelló amb mirador. El príncep hereu Luis pujava sovint a la “Jugend”.

En la “Jugend” es trobaven les restes de dos petits castells: el de Hohenschwangau anterior i el posterior. Aquí va projectar Luis II el seu “Nou Castell de Hohenschwangau” (la denominació “Neuschwanstein” no naixeria fins al cap de la mort del rei). Aquest havia de donar una imatge millor de castell medieval ideal que el de Hohenschwangau. Decisiu en això era el concepte de perfeccionament: La “reconstrucció” havia d’efectuar-se en l’estil més pur i ser condicionat amb els més moderns avançaments tècnics. En 1867 Luis II va visitar el recentment “reconstruït” castell de Wartburg. Allí li va entusiasmar principalment la “Sala dels cantores”, pretès lloc del llegendari “torneig dels cantores”. El castell de Wartburg i la seva sala van ser els motius inspiradors del “Castell Nou”. L’arquitecte Eduard Riedel va ser l’encarregat d’adaptar les idees destinades per decorats teatrals de l’escenògraf de Munic Christian Jank. “poder arribar a habitar allí algun dia (en 3 anys)”

Les seves esperances que les obres avancessin ràpidament no es van veure complertes. Es tractava d’un projecte de gran envergadura i la construcció sobre la muntanya era difícil. Decoradors d’escena, arquitectes i artesans es van ocupar de la realització de les precises idees del rei, que els seus ajustadísimos terminis només podien complir-se en part i treballant a preu fet dia i nit.

La primera pedra del “Castell Nou” va ser col·locada el 5 de setembre de 1869. El que primer quedaria acabat, en 1873, seria la porta fortificada en la qual Luis II viuria durant anys. En 1880 es va celebrar la terminació de calç i cant de l’edifici palatí que va poder habitar-se en 1884.

Acusant una timidesa progressiva i amb creixents aspiracions a la dignitat real, Luis II va canviar el programa de l’obra. En comptes de les habitacions de convidats previstes, es va planejar una “Sala Morisca” amb una font, que no es va arribar a construir. La “Habitació d’Escriptori” va passar a ser des de 1880 una petita gruta. La senzilla “Sala d’Audiències” es va convertir en un Saló del Tron de grans magnituds. Aquest ja no es destinaria a les audiències, sinó que ara es convertiria en monument a la monarquia i reproducció de la llegendària Sala del Grial. Per poder integrar aquesta sala en el palau, que ja estava edificat, es van precisar de moderníssimes construccions d’acer. En la parteix oest del palau havia de ser construït un “Bany dels Cavallers” com a reminiscència dels banys rituals dels cavallers del Grial. Ara, hi ha aquí una escala destinada als visitants que condueix fins a la sortida.

 

Torre Torre-1 Part del Castell Entrada Castell Façana castell Facana castell-1 Cuina-6 Cuina-5 Cuina-4 Cuina-3 Cases de Fussen-1 Cuina Cuina-1 Cuina-2 Cases de Fussen Casa tipica Bavaresa Balco del castell El castell entre la boira Com un castell fastasma El Castell entre els bosc El mirados desde el castell Preciosa panoramica -1 Preciosa Panoramica-1 Congost de Pollat Pont de Maria Castell de Hohenschwangau-1 Preciosa panoramica El castell entre la boira

Links