Bruges CAPITAL DE FLANDES

Bruges (francès) o Brugge (neerlandès) és la capital de la provincia belga de Flandes  Occidental. Situada a l’extrem nord-oest de Belgica, a 90 km de la capital, Brussel-les,  El nom prové del nòrdic antic Bryggia (molls, atracadors).

Mapa de Belgica
Mapa de Belgica

La ciutat va néixer com un port als marge del riu Reie, avui canalitzat i desaparegut, a l’inici del braç de mar del Zwin.

L’antic riu va donar el seu nom a diversos carrers al llarg dels canals: Lange Rei,Spinolarei, Sint-Annarei..

Quatre canals navegables s’hi connecten: el  Damse Vaart, el  Canal Bruges-Oostende, el  canal Gant-Bruges  i el  Boudewijnkanaal. Des de la fi dels anys 60 del segle pasado, ha no hi ha navegació comercial al nucli antic, TRET d’un port turístic a Coupure i els embarcacions turístiques.

 

Tot el centre històric de Bruges és per als vianants, per la qual cosa és un plaer recórrer els carrers, gaudint de les vistes dels seus imposants monuments des de l’època romànica fins a l’arquitectura contemporània. És habitual recórrer la ciutat amb bicicleta, amb cotxe de cavalls, o en rutes a través dels seus canals.

Destaquen especialment:

  • Església de Nostra Senyora.
  • Catedral de Sant Salvador..
  • Plaça del Burg, on trobem l’Ajuntament i la Basílica de la Santa Sang.
  • Plaça Major o Grote Markt, on podrem visitar el belfort, el seu campanar gòtic, de 83 m d’altura i més de 300 esglaons.
  • Begijnhofo beateri és un tranquil jardí que destaca per la seva bellesa, especialment a la primavera.
  • Beguinatge de Bruges.
  • El Museu Groeninge, amb una col·lecció important dels primitius flamencs.
  • El Museu de Gruuthuse, museu d’història (tancat per reformes fins 2018)

[su_youtube url = “https://youtu.be/2yNx-Saox4I” autoplay = “yes”]

Bruixes és un exemple excepcional d’un assentament històric medieval, que ha mantingut la seva estructura històrica, ja que ha evolucionat al llarg dels segles, i on les construccions gòtiques originals formen part de la identitat de la ciutat. Com una de les capitals comercials i culturals d’Europa, Bruixotes va desenvolupar vincles culturals a diferents parts del món. Està estretament relacionat amb l’escola de pintura flamenca primitiva.

Els seus canals, els seus edificis històrics i el seu aire romàntic, deixaran empremta en la teva memòria.

Fa 800 anys, Bruges era la primera gran capital del Comtat de Flandes i una dels principals ciutats comercials d’ Europa. Actualment, dins dels muralles de la ciutat, és podin contemplar una enorme quantitat de monuments i tresors artístics. Els muralles, torres i portis d’ accés a la ciutat medieval és conservin pràcticament intactes. Donis de fa alguns anys el trànsit de vehicles és regula pensant en els vianants. Per això és recomanable deixar el cotxe en algun dels aparcaments, situats molt a prop del centri. Per gaudir de tots els encants de Bruges, visita-l’a peu. També pots optar per un passeig amb barca per recórrer els canals medievals, durant el qual podràs contemplar la bellesa d’ aquesta ciutat amb una perspectiva diferent.
El cor de Bruges és troba al Grote Markt o Plaça Major, envoltada d’ esplèndides façanes com els de el Palau Provincial, el va salar dels teixits o “De Lakenhalle” i l’imponent monument conegut com Atalaia, símbol de la llibertat i de l’autonomia de Bruges. A la Basílica de la Santa Sang, del segle XII, situada al fortí (Burg), s’hi guarda la relíquia de la Santa Sang de Jesucrist. La Catedral de Sant Salvador, per la seva part, és l’ església parroquial més antiga de Bruges. L’Església de Nostra Senyora te la torre de maó més alta de la ciutat.
No deixis de visitar el Centri i Escola de Puntaires, on és pot aprendre a fer puntes de coixí i visitar el museu. Una altra dels visitis imprescindibles a Bruges és el seu Beateri, una reminiscència de l’ Edat Mitjana situada en ple cor de la ciutat.
Bruges també te un aspecte actual i dinàmic: el 2002 va ser Capital Cultural Europea, fet que va servir per revitalitzar la ciutat i posar en marxa una sèrie de projectes de la màxima actualitat, com el seu nou Auditori o Concertgebouw, una impressionant sala de concerts, amb un programa d’ actuacions i concerts molt variat.
Bruges et sorprendrà pel seu ampli calendari d’ esdeveniments culturals. Un dels més vistosos és la Processó de la Santa Sang, al final de la primavera. També valen la pena els Festes dels Canals, o “Reiefeesten”, que és celebrin cada tres anys i rememorin l’època medieval a Bruges. Durant el famós Cactus Festival, que te lloc al parc Minnewater, és podin escortar concerts de blues, reggae i música ètnica.
I si busquis una alternativa als rutes més freqüentades, als afores de Bruges hi trobaràs camins, camps i paisatges. Per gaudir de la tranquil•litat de Flandes no et perdis la petita localitat de Damme, a només 30 minuts amb vaixell per un dels canals més bells de la regió.

Enllaços