COMPORTES PER CONTROLAR LES MAREAS A VENÈCIA

Venècia posa en marxa el projecte Moisès, que ha d’impedir-hi les inundacions.

La bella  Venècia la ciutat dels canals, és exposada als embats de la natura i, més concretament, de les aigües de la Mar Adriàtica.
Els venecians hi són avesats, a les inundacions de la marea alta, o  “acqua alta “com ells en diuen. Però el fet és que la marea no havia pujat tant des del 1986, quan va arribar als 1,55 metres. Durant unes quantes hores l’aigua va cobrir una bona part de la ciutat (inclosa la cèlebre plaça de Sant Marc, situada en un punt molt baix) i va escolar-se per cases i botigues.

La marea no va atènyer per poc el llindar dels 1,60 metres, que és quan Venècia es nega tota. El va ultrapassar, per última vegada, el 1979.

Ara, la pitjor inundació dels temps moderns va ésser el  1966, amb una marea d’1,94 metres. Els estralls causats aleshores van fer veure al món la fragilitat d’una ciutat  que es dreça al bell mig d’una  llacuna, sobre un arxipèlag d’un centenar llarg d’illes i a dos quilòmetres de la mar oberta, amb què connecta per les boques del Lido, Malamocco i Chioggia.

Aquest últim segle Venècia ha perdut  més de 23 centímetres respecte del nivell de la mar, i per tant les inundacions han augmentat. La pèrdua ha estat el resultat de la combinació de dos  factors: la pujada del nivell de la mar, lligada a canvis d’índole climàtica; i l’enfonsament gradual del sòl, fenomen conegut per subsidència. A Venècia, hom atribueix una gran part de la subsidència a l’extracció indiscriminada d’aigües subterrànies destinades a la indústria local, extracció que no es va aturar fins els anys 1970.

La ciutat de Venècia té un pla per no quedar definitivament sota les aigües. El nom del projecte no pot ser més recurrent: “Mose”, que en italià vol dir Moisès, i en hebreu, “salvat de les aigües”. Tot i que, en realitat, correspon a les sigles de “mòdul experimental electromecànic”.

Amb la idea de posar fi a les inundacions de la marea, el maig del 2003 van començar les obres del sistema Mose, sigla del Modulo Sperimentale Elettromeccanico. Aquest sistema de defensa,  consta de 78 comportes mòbils instal·lades al fons de les boques del Lido, Malamocco i Chioggia.

Quan la marea atenyi els 1,1 metres, aquestes comportes emergiran per impedir que l’aigua penetri dins la llacuna de Venècia. capaç de regular les marees de la llacuna veneciana i garantir la

El Comitatone, comitè especial de salvaguarda de Venècia, considera que el Mose és l’única solució possible per a defensar la ciutat. Però no tothom  hi està d’acord, ni de bon tros. hom critica que no té prou en compte els efectes del canvi climàtic i, doncs, que serà ineficaç; i que afectarà negativament l’ecosistema de la llacuna veneciana, ecosistema que es nodreix de les aigües de l’Adriàtica El sistema Mose consta de 78 comportes mòbils.

Les obres es van iniciar en 2003, i la conclusió del projecte es preveu per a l’any 2017, quan el seu cost rondarà els 5.500 milions d’euros (6.850 dòlars). El pla preveu que als tres punts d’entrada d’aigua de la llacuna es construiran 78 comportes mòbils que bloquejaran les pujades d’aigua i impediran les inundacions. En poc més de trenta anys, les anomenades “aigües altes” han augmentat considerablement a la ciutat dels canals i les 120.000 persones censades s’han reduït gairebé a la meitat. “Venècia no pot ser només un museu” ha dit en la inauguració del projecte l’alcalde de la ciutat. Es tracta d’un projecte del qual s’havia parlat molt i que ara sembla que definitivament es posa en marxa, coincidint amb la campanya electoral per les eleccions administratives. L’optimisme inicial, però, no amaga les crítiques. Els ecologistes no veuen gaire clar la construcció de les comportes mòbils, que, segons diuen, convertirien la llacuna en un estany sense vida.

Vista de Venecia Vista de Venecia (2) Venecia desde l aire Sistema de comportes Muntatge Laguna de Venecia Historia Venecia De perque s'inunda Croquis

FILE - In this Saturday, Oct. 12, 2013 file photo, movable underwater panels emerge from the lagoon during the first official test of Venice movable barriers designed to prevent severe flooding in Venice, Italy. Italian authorities Wednesday, June 4, 2014 have arrested the mayor of Venice and 35 others in a sweeping corruption investigation related to the construction of underwater barriers to protect the historic city from flooding. Italian financial police confirmed Mayor Giorgio Orsoni's arrest Wednesday but had no further details. The arrests were the result of a three-year investigation by the financial police that led to the arrest last summer of the head of the consortium building the ambitious but long-delayed system of so-called Moses barriers. Authorities say 20 million euros ($27 million) was diverted abroad for the purpose of bribing politicians. (AP Photo/Luigi Costantini, Files)

Com actuan les comportes

Links

http://xombit.com/2012/10/proyecto-moises-venecia